Alpinizam u Srbiji se javlja relativno kasno.Prva interesovanja za alpinizam pojavili su se tek 1928.godine.Prvi alpinisti penju izmedju dva svetska rata uglavnom u stenama Slovenackih Alpa.

Kao i u svetu,drugi svetski rat zaustavlja rad alpinista u Srbiji.Ali posle rata alpinizam u Srbiji nije zaboravljen i posle nekoliko godina tacnije 1948.godine osniva se prva alpinisticka sekcija u Beogradu.Nedugo zatim osnivaju se nove alpinisticke sekcije u vecim gradovima Srbije.Pocinje vrlo intezivam rad Srpskih alpinista.

Ali ne zadugo,kao i u zivotu tako i u alpinizmu dolazi do uspona i padova.Neke sekcije se gase,neke se nove otvaraju.

Pocetkom osamdesetih godina alpinizam u Srbiji dobija novi zamah.Pocinju da se organizuju tecaji za alpinisticke instruktore.Ipak krajem osamdesetih godina proslog veka interesovanje za alpinizam opada.Kriza u drustvu i raspad zajednicke drzave dovodi do smanjenja aktivnosti alpinizma.

 Alpinizam u Srbiji je kao feniks,umire i ponovo se radja iz pepela snazniji i jaci nego predhodni,siguran sam da ce tako biti i u buducnosti.

Mozemo zakljuciti da je domet srpskih alpinista dosta skroman.Razlog za ovo ima svakako dosta,ali je isto tako vazno da je interesovanje za alpinizam bilo i da ce ga sigurno biti i u buduce.